Det prisbelønte damkoret Multa Paucis og folkemusikkgruppa Kvarts slipper albumet «Ved myrke midnattstid» 26. november, og reiser på turné i sør-Norge i desember. Albumet slippes på alle strømmeplattformer og i CD-format.

På «Ved myrke midnattstid» fremfører Multa Paucis og Kvarts sammen julemusikk som i liten grad er kjent av det brede publikumet, til tross for at det er en sentral del av vår egen kulturarv. Repertoaret består for det meste av folketoner fra store deler av Sør- og Midt-Norge, og de fleste arrangementene er utarbeidet spesielt for dette samarbeidet mellom Multa Paucis og Kvarts.

I Norge har den vokale tradisjonsmusikken primært blitt fremført solistisk, og det finnes bare en håndfull eksempel på kor eller vokalgrupper som framfører eller har framført tradisjonsmusikk med kveding som utgangspunkt for klangidealet. Multa Paucis er noe så sjeldent som et kor hvor alle sangerne lærer å kvede. Sammen med grunnlegger og dirigent Mikael Ringstad Hedne, har koret i en årrekke arbeidet med å skape et uttrykk som ivaretar dåmen i folkemusikken, også når folketonene presenteres i et korformat.

Produsent for prosjektet er Berit Opheim, en av våre mest feirede utøvere av den vokale folkemusikken i dag. Hun har ved flere anledninger jobbet tett med Multa Paucis, og har følgende å si om koret:

– Multa Paucis tar kor-folkesangen ett steg videre, og de er vel det nærmeste vi kommer et «kvedarkor» i Norge. Et damekor som finner plassen sin i homogenitet når det er det rette musikalsk, og som har tydelig individuelle stemmer slik kvedarstilen krever, i andre musikalske retninger og arrangement.

«Ved myrke midnattstid» er resultatet av et samarbeid mellom Kvarts og Multa Paucis som ble startet i 2019. Mens det er Multa Paucis’ debutalbum, har Kvarts etter hvert en riktig så rikholdig diskografi bak seg, inkludert albumutgivelser med Kringkastingsorkesteret og to Spellemannspriser. De har satt sitt tydelige preg på denne utgivelsen, både i samspill med koret, og gjennom en nykomponert juleslått.

– Samarbeidet med Kvarts har så langt vært en enorm berikelse for koret. Det å få anledning til å arbeidet med tradisjonsmusikere av slikt kaliber er en gave i seg selv, og det bidrar til å gi koret et enda mer tydelig uttrykk som tradisjonsbærere, sier dirigent Mikael Ringstad Hedne.

At prosessen har vært inspirerende også for de garvede medlemmene i Kvarts, er helt tydelig.

– Multa Paucis er et kor der kunstnerisk fellesskap, brilliant stemmeprakt og individualisme møter de gamle norske folketonene. Resultatet ble fortryllende vakkert og helt særegent. Jeg er veldig stolt over å få være med å spille på denne CD-en, sier Tom Willy Rustad fra Kvarts.

Albumet, som foreligger på alle strømmeplattformer 26. november, og også er tilgjengelig for fysisk salg, blir ulikt den typiske juleplaten. Multa Paucis og Kvarts legger også ut på turné i desember, og med seg har de også et rikholdig repertoar som kanskje kan bli å høre på en oppfølger en gang i fremtiden. Her blir det uansett julestemning helt opp til kirketårnet.


Turnédatoer, desember 2021:

9/12, kl 19.30: Bergen (Sandvikskirken)

10/12, kl 19.30: Bergen (Salhus kirke)

11/12, kl 18.00: Voss (Osasalen)

12/12, kl 18.00: Ål i Hallingdal (Ål kyrkje)

Billetter i salg via Ticketco.


Om de medvirkende:

Multa Paucis

Er et prisvinnende damekor stiftet av dirigent og kunstnerisk leder Mikael Ringstad Hedne i 2008. Siden starten har koret, som har sin base i Bergen, hatt et særlig fokus på norsk tradisjonsmusikk, og er et av svært få kor som dyrker kvedetradisjonen i fremføring av vokal folkemusikk. Korets sangere lærer om de ulike tradisjonene, og arbeidsmetoden bidrar til at koret og de enkelte sangerne kan bli tradisjonsbærere av den vokale folkemusikken. Koret har 16-20 aktive sangere som alle er rekruttert på bakgrunn av opptaksprøver og egnethet, og som alle legger ned opp mot 400 timer i året på arbeid med koret.

 

Kvarts

Er i dag en av folkemusikkgruppene i Norge med lengst fartstid. Siden 1998 har kvartetten satt tydelige spor etter seg i norsk musikkliv. Repertoaret til Kvarts er i hovedsak bygget på norsk tradisjonsmusikk, men henter også inspirasjon fra andre musikksjangre. Kombinasjonen av tradisjonsmusikk og egenkomponert materiale har blitt et varemerke for kvartetten.

 

Mikael Ringstad Hedne

Studerte korledelse privat med Maria Gamborg Helbekkmo, og har utdannelse fra Ole Bull Akademiet og Universitetet i Bergen hvor han studerte kveding med Berit Opheim og Odd Nordstoga og korledelse med Grete Pedersen. Han er hyppig brukt som instruktør for andre kor, og holder jevnlig seminarer for kor som arbeider med folkemusikk.


«Ved myrke midnattstid» track list:

1. Nystev

2. Lussinatti lange

3. Et barn er født i Betlehem

4. Veit du ka han Mortein

5. Kim alle klokker

6. Mitt hjerte alltid vanker

7. Nystev

8. I denne søde juletid

9. Førespel

10. Det hev ei rosa sprunge

11. Nystev

12. No æ det joli au

13. Snømannspols

14. Et barn er født i Betlehem (Puer natus in Betlehem)

15. Nystev

16. Gud godhet vil vi prise